Tehlike ortaya çıktı! 7'lik deprem riski taşıyan fay hattı keşfedildi!

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden araştırmacılar, Hakkari'nin Şemdinli ve Yüksekova ilçeleri arasında uzanan ve 100 kilometre uzunluğunda olan fay hattının aktif olduğunu ve 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu tespit etti.

GÜNDEM 29.04.2024, 13:25
11
Tehlike ortaya çıktı! 7'lik deprem riski taşıyan fay hattı keşfedildi!
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden araştırmacılar, Hakkari'nin Şemdinli ve Yüksekova ilçeleri arasında uzanan ve 100 kilometreye yakın uzunluğa sahip bir fay hattını keşfetti. Uzmanlar, bu fay hattının aktif olduğunu ve 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirledi.

Ekip Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ve Prof. Dr. Nurullah Hanilçi'nin de yer aldığı araştırma ekibi, Şemdinli-Yüksekova fay hattının jeolojik yapısını ve geçmişteki hareketlerini inceledi. Elde edilen bulgulara göre, bu fay hattı uzun süredir sessizliğini koruyordu ve bölgede kaydedilmiş bir deprem verisi de bulunmuyordu.

Prof. Dr. Öztürk, fay hattının yerleşim yerlerinden de geçtiğini ve bu durumun bölgeyi oldukça riskli hale getirdiğini ifade etti. Öztürk, "Fay hattının bir kısmı maalesef yerleşim yerlerinden geçiyor ve bu da olası bir depremde can ve mal kayıplarının artmasına neden olabilir" diye konuştu.

Araştırmacılar, fay hattının yaşını ve ne zamandan beri aktif olduğunu belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaların sonuçları, bölgenin deprem risk haritasının güncellenmesine ve gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olacak.

Öztürk, fay hattının aktif olduğunu belirterek şu açıklamaları yaptı:

"Şemdinli, Türkiye'nin en güneydoğu köşesinde yer alıyor. Şimdi oradan Yüksekova-Şemdinli fayı geçiyor. Bu fay aktif bir fay. Epey zamandır suskun depremselliğini aletsel ve dönemlerde bilmiyoruz. Yani kaydedilmiş bir aletin kaydettiği bir deprem yok burada. Tarihsel veri de yok. Yani tarihin de yazdığı bir 'şu tarihte deprem oldu' diye bir bilgi de yok burada. Ama oradan aktif fay geçtiğini biliyoruz. Nereden biliyoruz? Sismik aktiviteden biliyoruz. Hem de o yüzeydeki sıcak sulardan, mineralli suların çıkışlarından biliyoruz bunu. Bizim bu bölgede uzun süredir yürüyen projemiz var. Şimdi biz bu çalışmamız için üniversiteden teknik kadromuzla beraber, akademisyenlerle beraber hafta sonu bu bölgede bir çalışma yaptık. Bu fayın yaşını bulmak üzere bir fay hattı üzerinde örneklemeler yaptık. Yani bu fay ne zamandan beri çalışıyor? Yaşı ne kadar? Onu bulmak üzere örneklemeler yaptık. Bunun için bölgede tam fay hattına gittik. Fayın nereden geçtiğine baktık. Fay ne yazık ki kısmen yerleşim yerinden geçiyor. Üzerinde yapılar var"

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 15 Mayıs 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:24
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:46
Yatsı 21:15
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı