KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs'ta Türkiye'nin garantörlüğü sürecek

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir çözüm için Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliğinin tanınması gerektiğini vurguladı.

DÜNYA 29.10.2022, 01:30 29.10.2022, 10:04
1
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs'ta Türkiye'nin garantörlüğü sürecek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 18 ülkeden 156 yabancı ve yerli gazeteci bulunduğu Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Medya Çalıştayı ve Ödül Töreni'ne onur konuğu olarak katıldı.
Törenden Kıbrıs'ın önemine dair açıklamada bulunan Tatar, “Kıbrıs'ta adil ve kalıcı ve sürdürülebilir çözüm için Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliğin tanınmasını vurgularken, aynı zamanda 1571'den beri Kıbrıs'ta hakkı olan hukuku olan uluslararası anlaşmalardan kaynaklı garantörlük hakkıyla bu bölgenin en büyük ve en güçlü ülkesi” dedi.
Programda yaptığı konuşmasında Kıbrıs’ın milli ve ulusal bir dava olduğunu belirten KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türklerinin Türkiye desteği ile mücadeleyi sürdürdüğünü söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı sürdürülebilir çözüm için egemen eşitliğinin tanınmasını belirtrel Kıbrıs’ın uluslararası anlaşmalardan kaynaklı hakkı olan Türkiye’nin garantörlük hakkıyla bölgenin en büyük ve güçlü ülkesi olduğunu söyledi. Beşparmak Dağlarından bakıldığında Torosları gördüklerini ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs adasında Türkiye Cumhuriyeti garantörlüğünün sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Kritik süreçte oynanan oyunlara rağmen Kıbrıs’ta Türk askerinin caydırıcı güç olarak ilelebet devam etmesi gerektiğini söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, karşı tarafın niyetini yakinen bildiklerini kuzey ve güneyi birleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Türk askerinin adadan çekilmesinin Kıbrıs'ı 1974 öncesi yaşananlara sürükleyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu zaman içerisinde üniter devlete evrilebilir. Avrupa Birliği de olacağı için oynana oyun Türkiye’nin garantörlüğünün ortadan kaldırılması, Türk askerinin adadan çekilmesiyle Kıbrıslı Türklerini 1974 öncesine sürüklenebileceğidir. Hem Kıbrıs’ta hem de mavi vatanda Türkiye-KKTC arasındaki işbirliğiyle, bölgemizin jeopolitik, jeostratejik ve deniz yetki alanlarında, kıta sahalarında, göklerde ulusal çıkarlarımızı birleştirmek suretiyle, çok daha üstün ve milli pozisyonun sürdürülmesi bize yakışandır. Onu yapıyoruz” dedi.
Kıbrıs'ta 1974 öncesinde Kıbrıslı Türkler, Rum EOKA terör örgütü tarafından uzun yıllar zulüm ve işkence görmüştü. Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın CHP ile yaptığı koalisyon iktidarında Kıbrıs Barış Harekatı başlatılmış adadaki Rum zulmü sonra ermişti.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a törende sonrasında Diplomasi ödülü verildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı